
GENEL BİLGİLER
İl Nüfusu (2017) : 406.855 Kişi
Toplam yüzölçümü : 6.097.910 da
Toplam tarım alanı (2017) : 3.141.080 da
ÇKS’ye kayıtlı Çiftçi Sayısı (2018) : 27.000 Kişi
ÇKS’ye kayıtlı Arazi Varlığı (2016) : 2.748.581,64 da
Meyvecilik
İlin iklim ve toprak yapısı meyvecilik için uygundur. Ayrıca ilimiz büyük pazarlara (İstanbul ve AB Ülkeleri) yakın olduğundan, pazarlama avantajı da bulunmaktadır.
Tarımsal Sulama
İldeki tarım arazilerinin %27’si sulanabilir olup, Bu alanlar için sulama altyapı projeleri, alet ve ekipmanlara ihtiyaç duyulacaktır. Ayrıca yer altı sularından kontrollü şekilde faydalanmak için sondaj çalışmaları da yapılmaktadır.
Tohumluk
Ülkemiz çeltik üretiminin %41’i, Ayçiçek üretiminin %15’i, buğday üretiminin %3’ünün (2016 yılı verileri) İlde üretiliyor olması, bu ürünler için sertifikalı tohumluk ihtiyacını doğurmaktadır. Tarla bitkileri tohumluk üretimi için ilin tarım alanları önemli bir potansiyele sahiptir.
Lisanslı Depoculuk -Depolama
İlde yaygın olarak üretimi yapılan buğday ve ayçiçeği için çiftçilerin ürünlerini hasattan hemen sonra satış zorunluluğunu ortadan kaldıran lisanslı depoculuk cazip bir yatırım olarak değerlendirilebilir. Yine meyve ve sebze muhafazasında kullanılan soğuk hava depoları ilde son derece yetersizdir. Bunların sayısının artırılması ilin önemli ihtiyaçlarındandır.
Bitkisel Üretim
İl topraklarının %61’i tarım alanıdır. Edirne’deki mevcut tarım arazilerinin %97’sinde tarla tarımı, %2’sinde sebzecilik ve %1’inde ise meyvecilik ile bağcılık yapılmaktadır. Tarla tarımından elde edilen gelirin düşük olması nedeniyle üretim deseninin çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca parsel sayılarının çok olması, parsellerin küçük ve şekilsiz olması diğer tarımsal yatırımlara da engel teşkil ettiğinden toplulaştırma çalışmaları yürütülmektedir. Özellikle bağcılık ve meyvecilik potansiyelinin değerlendirilerek bu konularda yatırım yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.